Hangmat ophangen? Dit zijn jouw mogelijkheden

Weergaven

Een hangmat aanschaffen is niet zo ingewikkeld. Wat het voor de meeste mensen lastig maakt, is de bijkomende vraag: hoe ga jij jouw hangmat ophangen? In dit artikel laten we je zien wat jouw mogelijkheden zijn voor het ophangen van een hangmat.


Wil je de hangmat binnen of buiten ophangen?

In de eerste plaats is het handig om te weten waar jij jouw hangmat wilt gaan ophangen. Wil je hem (voornamelijk) buiten gebruiken? Of is de hangmat bedoeld voor binnen? Het is allebei goed mogelijk namelijk! Maar het maakt voor de meeste mensen wel verschil in hun keuze voor een ophangmethode. Heb je buiten bijvoorbeeld geschikte bomen? En heb je binnen palen? Of kan je beter gebruik maken van een hangmat standaard?


hangmat ophangen tropilex

De ophangmogelijkheden en hun voor- en nadelen

Wanneer je een hangmat wilt gaan ophangen, heb je diverse mogelijkheden. Zo kan je een hangmat aan een muur of boom ophangen, maar je kan ook gaan voor een staander. Hieronder zetten we al jouw mogelijkheden op een rijtje en geven we je de voor- en nadelen van iedere ophangmethode.


Aan de muur met wandhaken

Wanneer je geschikte muren hebt waar tussen je een hangmat kan ophangen, kun je werken met wandhaken. Bij Tropilex hebben we diverse hangmat haken, bijvoorbeeld oogschroeven en een speciale wandhaak met 4 losse schroefjes. Deze ophangmethode zorgt ervoor dat je de hangmat eenvoudig op kan hangen (en weer los kan maken) met behulp van karabijnhaken.


Voordelen en nadelen

Het voordeel van het ophangen van een hangmat aan wandhaken is dat het vrij onopvallend is. Je hebt bijvoorbeeld niet te maken met de poten van een standaard. En wanneer je de hangmat wilt opbergen, heb je enkel 2 kleine zichtbare haakjes. Bovendien ben je hierdoor ook in staat om de hangmat snel op te hangen wanneer de kleinste zonnestraaltjes doorkomen. Daarnaast is deze manier van ophangen goedkoop en toch stevig genoeg voor zelfs onze grootste hangmatten.

Een nadeel van wandhaken is dat je geschikte muren of palen nodig hebt. En dat heeft niet iedereen. Of wellicht wil je geen speciale palen in de grond slaan voor een hangmat. Dat is namelijk een stuk definitiever dan een standaard neerzetten. Verder vinden sommige mensen het niet mooi dat je de wandhaken ziet zitten, wanneer de hangmat niet in het ophangsysteem hangt.


Tussen bomen met Tree-Strap

Als je een paar stevige bomen in de tuin hebt staan, kun je een hangmat eenvoudig ophangen met onze Tree-Strap. Dit is een ophangmethode welke speciaal is ontwikkeld voor bomen. Je kan de lus om de boom slaan en de haak bevestigen aan de hangmat. En klaar! De hangmat hangt.

Bovendien zijn al onze outdoor hangmatten voorzien van een Tree-Strap. Zo heb je altijd een geschikte ophangmethode bij de hand wanneer je op reis gaat met jouw hangmat. Overigens is de Tree-Strap ook erg licht, waardoor deze weinig extra gewicht met zich meebrengt in een backpack.


Voordelen en nadelen

Het voordeel van de Tree-Strap is dat je deze lichte ophangmethode gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Het neemt weinig ruimte en gewicht in beslag in je tas. Hierdoor ben je in staat om jouw hangmat overal op te hangen, mits er geschikte bomen zijn.

En dat is ook meteen het nadeel: je hebt geschikte bomen nodig. Een boom die de hangmat kan houden en waarbij de touwen niet naar beneden kunnen zakken. Vooral in de tuin beschikt niet iedereen over zulke bomen, welke dan ook nog eens bij elkaar in de buurt staan. Bovendien is de Tree-Strap ook enkel beschikbaar bij de outdoor hangmatten.


Aan een standaard: hout of metaal

Wil je jouw hangmat niet ophangen aan een wand, paal of boom? Of heb je simpelweg geen geschikte attributen in jouw tuin of woning? Dan is het ook altijd nog mogelijk om jouw hangmat op te hangen met een standaard. Bij Tropilex hebben we hangmat standaarden van hout en metaal. We zien hierbij dat mensen vaak voor hout kiezen als ze graag een natuurlijke uitstraling terug willen zien. Hout staat goed in iedere tuin en is erg duurzaam. Maar metaal is voor veel mensen erg praktisch. Dit materiaal is ook voorzien van een anti-kras coating waardoor het goed bestand is tegen alle weersomstandigheden en krassen.


Voordelen en nadelen

Het voordeel van een standaard is dat deze letterlijk overal kan staan. Je kan de standaard binnen neerzetten en meenemen naar buiten. En buiten kan je hem verplaatsen van de zon naar de schaduw en vice versa. Bovendien kun je de standaard uit elkaar halen wanneer je een winterperiode ingaat en je de hangmat opbergt. Op deze manier heb je geen last van een ongebruikte standaard in het zicht.

Echter moet je wel voldoende ruimte hebben voor een standaard. Nu zal je deze ongetwijfeld hebben wanneer je een hangmat wilt ophangen, want een hangmat neemt ook ruimte in beslag. En sommige mensen vinden het meer werk om een standaard in elkaar te zetten. Hoewel onze meest simpele hangmat standaard helemaal geen gereedschap vereist.


hangmat ophangen tropilex

Let wel op de grootte van jouw hangmat

Bij Tropilex beschikken we over verschillende soorten hangmatten: eenpersoonshangmatten, hangmatten voor meer personen en speciale reishangmatten. We hebben hierboven al een aantal keer benoemd welke ophangmethode wel of niet geschikt is voor een bepaalde hangmat. Maar wat erg belangrijk is dat als je een hangmat aanschaft, je checkt welke grootte standaard deze nodig heeft en/of hoeveel draagkracht een hangmat heeft. De draagkracht van de hangmat moet namelijk matchen met de draagkracht van jouw ophangmethode. Een grotere hangmat vraagt immers om meer stabiliteit dan een kleine hangmat.


Wil je zekerheid? Ga voor een set

Wil je voorkomen dat je per ongeluk een hangmat aanschaft en dat je er vervolgens achter komt dat de ophangmethode niet geschikt blijkt te zijn? Om dit te voorkomen vermelden wij bij iedere hangmat welke ophangmethode past bij de hangmat. En daarnaast hebben we ook kant-en-klare sets samengesteld. Hierbij weet je zeker dat de hangmat matcht met de standaard. Wil je toch eerst een kijkje nemen bij al onze hangmatten? Je vindt onze hangmatten hier.